La Cooperativa de La Colmena és una entitat creada a Santa Coloma de Gramenet l’any 1916. En els seus orígens es tractava d’una cooperativa de consum però ràpidament es va convertir en un dels centres creadors de cultura de la ciutat.

Una de les primeres seccions que es van crear va ser la del Quadre Escènic. A més, en el seu local, es va construir una sala de teatre per uns 120 espectadors, on durant més de 70 anys es van anar alternant representacions de teatre i sarsuela. A més, La Colmena es va convertir en el bressol d'actors colomencs, com el recordat Miquelet Saladrigas.

El pla de reforma urbanística del centre de Santa Coloma va fer que l’any 2001 La Colmena veiés com s’enderrocava el seu local a la Rambla de Sant Sebastià. A canvi, l’entitat rebria un nou local a la mateixa zona, en un edifici singular on conviuria amb habitatges, comerços i altres espais d’oci. Finalment aquest projecte no es va poder dur a terme i l’any 2013 La Colmena compra un edifici de quatre plantes on podran conviure totes les seves seccions i iniciar una nova etapa.

De cara a aquesta nova etapa els socis de la Cooperativa La Colmena han decidit confiar el disseny i gestió de la seva sala teatral a EQM Serveis Culturals, una empresa cultural de la ciutat, que a més ha assumit la direcció artística del Grup de Teatre des de 2001.

EQM vol convertir La Colmena un teatre de petit i mitjà format, que aculli espectacles professionals. I no només limitar-nos al teatre, a La Colmena també ha d’haver espai per la música, la dansa, la literatura... i qualsevol manifestació cultural.